Jack speelt tegen menselijke topparen

In het voorjaar van 2005 heeft Jack verschillende sterke Nederlandse topparen uitgedaagd voor een wedstrijd. De wedstrijden zijn inmiddels gespeeld en op deze plaats komen wij in 4 verslagen uitgebreid op deze wedstrijden terug.
De verslagen verschenen eerst in het IMP-bridge magazine.

1. Lachen of huilen, ofwel de opkomst van computerbridge - juli 2005
2. Computerbridge 2; wereldkampioen Jack in actie - augustus 2005
3. Computerbridge 3; wereldkampioen Jack in actie - oktober 2005
4. Computerbridge 4: Jack is nog geen mens - februari 2006

De opzet van de wedstrijden

Om meer zicht te krijgen op de speelsterkte van Jack zijn in april en mei 2005 diverse matches gespeeld tegen menselijke tegenstanders. Op basis van eerdere ervaringen werd gekozen voor zeer sterke tegenstanders. De volgende paren waren bereid de degens te kruisen met de viervoudige wereldkampioen. Afgezien van het eerste paar zijn ze allemaal van Meesterklasse-niveau en een aantal heeft Nederland meerdere malen vertegenwoordigd in diverse internationale kampioenschappen.

Just vd Kam-Hanneke Kreijns
Erik Janssen-Jeroen Top
Jan van Cleeff-Vincent Kroes
Paul Felten-Erik van Valen
Ton Bakkeren-Huub Bertens
Vincent Ramondt-Berry Westra
Bart Nab-Gert Jan Paulissen

Als wedstrijdvorm werd gekozen voor 'Instant IMPS'. De datumscore ligt hierbij vooraf al vast, zodat er snel een uitslag bepaald kan worden. Elk paar speelde 28 spellen, afkomstig uit de Eerste Divisie 1999-2000 en 2000-2001. Om de situatie voor de bovengenoemde paren zo 'natuurlijk' mogelijk te maken, werd er gewoon aan tafel gespeeld, waarbij twee assistenten als tegenstander fungeerden. Via de operator volgden deze assistenten nauwlettend de acties van Jack.

Aangezien het Jack-team zoveel mogelijk analysemateriaal wilde vergaren speelde elk paar een verschillende set. Weliswaar was het vergelijk voor de scores onderling nu niet helemaal eerlijk (iedereen speelde immers andere spellen), maar dat bleek geen probleem voor de deelnemers.