Jack speelt tegen menselijke topparen (2)

Computerbridge 2; wereldkampioen Jack in actie

(dit artikel is verschenen in: Bridge Magazine IMP juli/augustus 2005)
Om meer zicht te krijgen op de speelsterkte van Jack, speelde het programma afgelopen voorjaar een zevental matches tegen sterke menselijke tegenstanders. In deze aflevering de eerste drie matches.

Als wedstrijdvorm kozen we voor het spelen van spellen van de Eerste Divisie van enkele jaren geleden. Geen uitgezochte spellen, maar volledige sets, precies in dezelfde volgorde als ze toen ook gespeeld zijn. Voordeel van deze aanpak was dat we snel een uitslag konden bepalen aan de hand van de toen bereikte datumscores. Elke wedstrijd zou er een andere serie van 28 spellen gespeeld worden. Dat is weliswaar niet helemaal eerlijk voor het onderlinge vergelijk, maar zo konden wij ook nog iets zinnigs doen met de verschillende resultaten. Tien keer hetzelfde 3SA -contract voorbij zien gaan, levert immers niet bepaald veel analysemateriaal. De menselijke tegenstanders mochten de set en ook de windrichting kiezen. De spellen werden vervolgens 'normaal' aan tafel gespeeld. Martin Pattenier bediende de PC, waarop de spellen vooraf al ingevoerd waren (nee, Jack heeft niet gespiekt) en Hans Kuijf en ondergetekende namen plaats aan tafel. Via het beeldscherm gaf Martin aan Hans en mij door wat we moesten bieden en spelen. Dit allemaal om de speelomgeving voor de tegenstanders zo 'echt' mogelijk te maken.

Kreijns & vd Kam waren speciaal uitgenodigd, de andere zes paren (allen meesterklasseniveau) hadden gereageerd op onze uitdaging. Vooraf heerste er in het Jack-kamp natuurlijk enige spanning. Hadden we niet te hoog gegrepen? Na de eerste drie wedstrijden konden we opgelucht adem halen. Tweemaal winst en een klein verlies, voor ons kon het experiment al niet meer stuk!

In de match tegen Kreijns & vd Kam had het preëmptieve bieden een grote invloed op de uitslag. De stijl van Jack legde geen windeieren.

Zuid deler
Niemand
7 6
H 9 4
V 10 8 4
A H 5 3
10 9 3
A V B 10 8 6 5 3
-
7 6
N
WO
Z
V
2
H B 9 7 6 3
V B 10 9 2
  A H B 8 5 4 2
7
A 5 2
8 4
West
HK
Noord
JackN
Oost
JvdK
Zuid
JackZ
---4
5doubletpaspas
pas

Na een wide-range preëmpt zat west tegen haar achtkaart harten aan te kijken. Het 5-bod is begrijpelijk, maar ging gedoubleerd vier down. Bij een datumscore van +430 leverde het 9 IMPen op.

Een paar spellen later opende Jack weer preëmptief en nu waren OW wat voorzichtiger.

Zuid deler
Noord/Zuid
A 7 2
V 8 7 5 4
10 7 3
4 3
H 10 4 3
B 10 9
A
V B 9 7 5
N
WO
Z
V B 9 6
H 2
9 6 5
A H 6 2
  8 5
A 6 3
H V B 8 4 2
10 8
West
HK
Noord
JackN
Oost
JvdK
Zuid
JackZ
---3
paspaspas 

Dit keer hadden OW juist wel moeten bieden (4 is dicht). In 3 deed de leider de hartens fout en ging twee down. Desondanks een winst van 6 IMPen.

Een lekker begin, maar hoe zou het gaan tegen Janssen & Top, de regerende open parenkampioenen? Daar liep een preëmptief avontuur helaas minder goed af. Jack opende 3 en bood eigenhandig over 4 nog eens 5 (allen kwetsbaar). Deze ongedisciplineerde stijl is in de commerciële versie niet toegestaan, maar voor deze matches hadden we voor de WK-instellingen gekozen. En dan mag de preëmptieve bieder zelfstandig blijven denken. 4 zat erin , maar 5 ging gedoubleerd voor 1100. De meeste spellen waren echter vrij saai en Janssen & Top leken lange tijd op een kleine winst af te stevenen. Vlak voor het eind maakten de mensen echter een typische fout: iemand vergat een systeemafspraak....

Uit de wedstrijd tegen Eric Janssen en Jeroen Top:

Noord deler
Noord/Zuid
A
H 9 8 2
A V 8 7 5 3 2
10
5 4 2
4
H B 10 9
A H 9 5 3
N
WO
Z
H V B 10 8
10 7 6
6
8 7 4 2
  9 7 6 3
A V B 5 3
4
V B 6
West
JackW
Noord
JT
Oost
JackO
Zuid
EJ
-112
34paspas
doubletpaspaspas

Het bieden vraagt enige uitleg. Janssen & Top speelden sinds kort de Bocchi & Duboin transfers na een volgbod (zie ook de IMP-files van december 2004) en 2 gaf hartens aan. Top was het even vergeten... Met 3 toonde JackW een constructieve hand met schoppenfit (13-15 fitpoints) en in plaats van zijn hartensteun aan te geven, bood Top 4. Janssen paste heel ethisch (Top had 2 niet gealerteerd, dus Janssen wist dat er een misverstand was) en JackW...? Tsja, die dacht een vette buit te zien. AH, HB109 in troef tegen en een partner die volgt. Doublet dus! 4 kon echter niet down en ondanks het missen van 6 verloren ze geen punten. De datumscore was +700 en +710 voor 4 x contract sloeg precies uit.

Goed afspelen is niet altijd voordelig. Jan van Cleeff en Vincent Kroes maakten daar slim gebruik van. Al snel hadden ze door dat Jack niet te onderschatten was. Op een gegeven moment moest van Cleeff een contract afspelen dat hij met geen mogelijkheid kon maken. Terwijl hij toch naar een weg zocht, nam Kroes een kijkje op de laptop. 'Twee down' kondigde het scherm meedogenloos aan. Kroes vond het echter tijd zijn maat even te kietelen. 'Volgens Jack kan je het maken' stak hij hem een hart onder de riem. Van Cleeff ging weer in trance en gelukkig verloste Kroes hem even later uit zijn lijden, anders zou dit IMPnummer nog steeds niet verschenen zijn.

Uit de wedstrijd tegen Jan van Cleeff en Vincent Kroes (spel gedraaid)

Zuid deler
Oost/West
10
V 7 3 2
V B 10 2
B 6 4 2
8 3 2
H B
9 8 6
A V 10 8 3
N
WO
Z
V 5 4
8 6 5 4
A 3
H 9 7 5
  A H B 9 7 6
A 10 9
H 7 5 4
-
West
VK
Noord
JackN
Oost
JvC
Zuid
JackZ
---1
pas1SApas2 *
pas2 *pas3
pas4pas4
paspaspas 

De bieding:

Tegen 4 startte Kroes met 6. Van Cleeff nam het aas en speelde ruiten terug. Om de kansen in de hartenkleur optimaal te houden, nam de leider in de hand en sloeg AH. Troefvrouw viel niet en de leider ging met schoppen van slag. Van Cleeff speelde natuurlijk geen harten, maar klaveren. JackZ troefde en moest de hartenfiguur zelf oplossen.

Zuid deler
Oost/West
-
V 7 3
V B
B 6
-
H B
9
A V 10 8
N
WO
Z
-
8 6 5 4
-
H 9 5
  B 9
A 10 9
5 4
-

Met open kaarten vraag je je af wat het probleem is. Hartenaas en harten na of direct harten naar dummy. Alles gaat goed. Maar dit is een bekende valkuil. Objectief analyseren met alle kaarten zichtbaar is ontzettend moeilijk voor mensen. Jack heeft er minder moeite mee en 'weet' dat een herhaalde snit met deze holding superieur is. Daarom had hij ook die twee ruitenaankomers bewaard. Zonder aarzelen stak hij over naar V en speelde harten naar de negen. Kroes won met de boer en ging met klaveren van slag. Zuid troefde, stak over naar B en speelde harten naar de tien.... One down, good bridge!
De gekozen speelwijze werkt als V tweede valt of oost een hartenplaatje heeft. De alternatieve aanpak is om de tweede slag in dummy te nemen om op troefvrouw te snijden. Wanneer die miszit (of vierde bij oost) moet de leider de goede hartenbeslissing gokken. De door Jack gekozen speelwijze is duidelijk beter, maar faalt in de praktijk. Even slikken voor het Jack-team maar het programma ligt er niet wakker van.

De uitslagen van de eerste drie matches:

Jack-Hanneke Kreijns & Just vd Kam 74 - 53
Jack-Erik Janssen & Jeroen Top 43 - 51
Jack-Jan van Cleeff & Vincent Kroes 61 - 46

Volgende keer de matches tegen Paul Felten & Eric van Valen, Ton Bakkeren & Huub Bertens en Vincent Ramondt & Berry Westra. Blijft Jack overeind?

Wim Heemskerk