Jack in actie

(dit artikel is verschenen in: Bridge Magazine IMP oktober/november 2000)

De Olympiade in Maastricht heeft veel staaltjes van menselijk vernuft laten zien.Naast al die acties van vlees en bloed is echter ook op het gebied van de bits en bytes veel werk verzet. En dan doel ik niet op al die computers die hun best deden alle uitslagen netjes te verwerken. Van 1 tot en met 5 september vond in het MECC namelijk het wereldkampioenschap computerbridge plaats. Voor het eerst in de geschiedenis deed er aan dit WK ook een Nederlandse deelnemer mee. Het programma Jack is slechts een paar maanden oud, maar zijn geestelijke vader, Alphenaar Hans Kuijf, vond de tijd rijp om de confrontatie aan te gaan met 'de grote jongens' die al jaren op de markt zijn. In deze en volgende afleveringen wil ik u op de hoogte houden van de ontwikkelingen van Jack en de voortgang van computerbridge in het algemeen. Om misverstanden te voorkomen: Jack is op dit moment nog niet te koop. Aan het WK in Maastricht deden negen programma's mee. De deelnemers kwamen uit Amerika, Canada, Japan, Frankrijk, Engeland en, dichterbij huis, Duitsland. Pikant detail is dat titelverdediger GIB niet van de partij was. Programmeur Ginsberg werd in januari op Bermuda eerste en is van mening dat je maar één WK per jaar kunt organiseren. Dat klinkt redelijk, maar voor het gemak vergeet de commercieel zeer inventieve Amerikaan dat het WK in januari formeel in 1999 had moeten plaatsvinden en alleen verschoven is om het 50-jarig jubileum meer cachet te geven (in 1950 werd op Bermuda de eerste Bermuda Bowl georganiseerd; dit is het officiële wereldkampioenschap viertallen voor landenteams). De eerste drie dagen speelde iedereen een volledige competitie van 12 spellen per ronde. Elk programma speelde de spellen zowel als noord-zuid als oost-west. Jack begon slecht, stond na drie wedstrijden onderaan, maar haalde geweldig op. Uiteindelijk werd Jack tweede achter Meadowlark. In de halve finale (40 spellen) lootten we het Duitse Q-Plus en begonnen op basis van de eerdere wedstrijd met een achterstand van 13 IMPen. Na 32 spellen stonden we nog maar iets achter, maar op de laatste tien spellen sloeg het zeer degelijk spelende Q-Plus genadeloos toe. Jack lag er uit. In de andere halve finale begon Meadowlark met een voorsprong van 53 IMPen tegen het Franse Wbridge5. In een spannende slotfase wist Meadowlark nog net te overleven. De finale ging gelijk op en met nog één spel te gaan stond Q-Plus 2 IMPen voor. Op het allerlaatste spel won Meadowlark 5 IMPen en mag zich wereldkampioen 2000 noemen. Vermeldenswaard is nog dat Meadowlark speelde met de GIB afspelmodule van vorig jaar. Is GIB toch nog een beetje wereldkampioen! Onderstaand spel is uit de voorronde tegen meervoudig ex-wereldkampioen Bridge Baron (USA). Jack zit op de NZ-stoelen.

N/- H 4
A B 5
H 6 3
V 9 8 5 2
5 3
V 9 4
A V 8 7 5 4 2
4
    
N
    W        O
    
Z
10 9 7 6
10 6 3 2
B
A B 7 6
A V B 8 2
H 8 7
10 9
H 10 3
WestNoordOostZuid
BaronJackBaronJack
-1pas1
3paspas4
paspaspas 

Na het preëmptieve 3-volgbod was Jack uit zijn theorieboek en op zichzelf aangewezen. De pas van noord ontkende overwaarde, maar wat moest zuid doen? Jack gaat nu ongeveer als volgt te werk. In gedachten schudt hij duizenden spellen, zogenaamde samples, waarbij gekeken wordt of het bieden overeenkomt met het spel. Als dat zo is dan wordt het sample verder bekeken. De goede samples analyseert hij. Dat wil zeggen dat hij ze razendsnel uitspeelt en kijkt welk contract de beste score oplevert. Zijn af- en tegenspel gaat net zo. Steeds verzamelt hij samples die voldoen aan het bieden en spelen tot aan het moment van beslissen en kiest vervolgens de kaart die de hoogste (of minst slechte) score oplevert. Op dit spel 'zag' zuid een groot aantal samples, waarin 4 het beste eindcontract was en dat bood hij dus. Met open kaarten is te zien dat 3SA veel beter is, maar ook voor mensen is dat moeilijk te bereiken.

West startte A en gaf oost een introever. Het contract is nu down als oost A en klaveren speelt, maar ook computers zien niet alles. In plaats daarvan legde oost in slag drie een veilig troefje op tafel. 4 is nu onder andere te maken door oost op B te spelen en V over west te snijden. Die B deed Jack goed (uiteraard, want in alle samples had oost meer klaveren dan west), maar op de voorlaatste troef deed hij tot onze verschrikking in dummy 5 weg. Het volgende eindspel was daardoor ontstaan:

-
A B
6
9
-
V 9 4
V
-
    
N
    W        O
    
Z
-
10 6 3
-
B
A
H 8 7
-
-

Jack was helemaal niet van plan over V te snijden, maar had veel verder gekeken. Op A moest west een harten lozen, want V moest hij bewaren. In dummy ging nu 6 weg en oost, die met B de bewaking over 9 had, liet ook een hartentje gaan. Zowel oost als west hadden nog slechts twee hartens en na A en H werd 8 de tiende slag. Jack had zijn eerste dubbele dwang uitgevoerd! Deze speelwijze is onafhankelijk van de positie van V en 100% zeker. Als eenvoudig mens van vlees en bloed word je daar toch even stil van. Wel jammer dat V gewoon goed zit. Aan de andere tafel ging Jack als oost-west in 3 gedoubleerd twee down, zodat het spel drie IMPen opleverde.

Uitslagen Jack
Ronde 1Jack - Oxford Bridge 10 - 20
Ronde 2Jack - Q-Plus 11 - 19
Ronde 3Jack - Blue Chip Bridge 15 - 15
Ronde 4Jack - Bridge Baron 25 - 3
Ronde 5Jack - Bridge Buff 24 - 6
Ronde 6Jack - Meadowlark 23 - 7
Ronde 7Jack - WBridge5 10 - 20
Ronde 8Jack - Micro Bridge 16 - 14

Eindstand voorronde
1.Meadowlark135
2.Jack134
3.Wbridge5125
4.Q-Plus124
5.Bridge Baron119
6.Blue Chip Bridge117
7.Oxford Bridge106
8.Bridge Buff106
9.Micro Bridge104

Halve finales
Q-Plus -Jack129 - 79
Meadowlark -Wbridge5  144 - 126

Finale
Meadowlark -Q-plus  118 - 116