Berry wikt, Jack beschikt (1)

Jack laddert

Trouwe lezers van het bondsblad zullen opgemerkt hebben dat Jack al enige maanden deelneemt aan de ladderpuzzel. Daarmee heeft de tweevoudig wereldkampioen computerbridge zich een plek verworven tussen Nederlandse bridge-experts van vlees en bloed. Opvallend daarbij is dat de antwoorden van Jack zelden detoneren. Hij is inmiddels zelfs een gewaardeerd panellid. Met name Frans Borm betoont zich een fervent Jack-fan, met name ten aanzien van zijn inschattingen bij 'high level decisions'. Dankzij duizenden simulaties kan Jack een berekening maken hoeveel punten elk bod oplevert. Dit levert soms getallen op die voor echte bridgers krom aandoen ('Jack verwacht een score van +343'), maar geven wel een goede indicatie van de merites van de verschillende biedingen.
Voor de programmeurs is de deelname aan de ladderpuzzel ook bijzonder nuttig. Zo af en toe komt er een leemte in het theorieboek aan het licht, zoals bijvoorbeeld bij het probleem 1SA-pas-3SA-dbl. Jack kende de standaard betekenis van het doublet ('Partner ik heb een dichte kleur, probeer hem te vinden') niet en startte met zijn langste kleur. Inmiddels weet hij beter.

Jack weet het beter?

Op de Europese viertallenkampioenschappen in Salsomaggiore moest ik in de belangrijke wedstrijd tegen Polen de volgende 6 spelen:

6 5 4 2
B 10 3
A H B 7 5
2
    
N
    W        O
    
Z
A H V B 8
A 7 4 2
6 2
A 5

West startte met troef. Je speelt een tweede rondje schoppen en de troeven zitten 2-2. Hoe verder?

De zaak is om twee hartenverliezers te vermijden. Het ligt voor de hand om de hartens in de hand weg te werken op de ruitens van dummy. Als de ruitens 3-3 zitten of west ¨-klein heeft gaat dat vanzelf. Maar wat bij andere 4-2 zitsels? Met V-vierde bij west is een ruiten naar de boer winnend. Met Vx bij oost is dat weer fataal. Aangezien de kans op V-vierde bij west groter is besloot ik om een ruiten naar de boer te spelen. Bij de nabespreking bleek dat aan de andere tafel Cezary Balicki had gekozen voor AH en ruiten getroefd. Balicki had gezien dat er ook met V-vierde bij west of oost nog nevenkansen waren. Zijn plan was om bij een 4-2 zitsel verder te gaan met klaveren getroefd, ruiten getroefd en A en harten na. Hij maakt zijn contract nog steeds als een der tegenspelers honneur-dubbel van harten heeft. Die moet immers in de dubbele renonce spelen.

Gevoelsmatig leek de speelwijze van Balicki mij direct al een stuk beter, maar gelukkig hebben we Jack om dat voor ons uit te rekenen. Nog even de kansen op een rijtje:

Speelwijze Berry winnend bij: ruitens 3-3, V bij west (tweede of vierde) Speelwijze Balicki winnend bij: ruitens 3-3, V tweede, Hx of Vx bij west of oost.

Na het invoeren van het spel worden mijn ergste vermoedens bewaarheid. Jack verwacht een score van +900 als je begint met AH en ruiten getroefd. Dit betekent dat hij denkt dat het contract vrijwel altijd gemaakt wordt. Wanneer je ruiten naar de boer speelt daalt de verwachte score naar +620. Een enorm verschil. Schrale troost is dat Jack ook niet opteert voor de speelwijze van Balicki. Bij een 4-2 zitsel in ruiten speelt hij liever een kleine harten uit de hand dan A en harten na. Dat is winnend als HV op één hand zit (de speler die aan slag komt zit direct ingegooid), terwijl je het contract ook kunt maken als west honneur-klein heeft. Alleen met Hx of Vx bij oost werkt A en harten na beter.

N.B. In de praktijk had west V-derde. Het contract was dus 'Berry-proof'. Ik won met mijn speelwijze zelfs een IMP.

Berry Westra

Later verschenen:
30 december 2002: Berry wikt, Jack beschikt (2)